Monday, December 1

BABY CAR SEAT

Assalamualikum. Hello!



Dah habis cerita pasal meroyan aku towards stroller entry yang lepas. Hahaha. Actually kan, mula-mula aku dok gila tengok car seat lagi dari stroller. Sebab aku jumpa car seat Cosatto ni in Turqoise color. Turqoise kan favorite color aku dengan Apit. Hihi. Teruja gila la masa tengok car seat tuh. Tapi masa tuh awal lagi. Aku pregnant pon baru berapa minggu. Gila dah ecited tengok barang baby. Hahaha! Biasa kot kan? Ngeee! 






Ini laaa car seat yang buat aku gilaaaaa bila tengok! Ini COSATTO MOOVA. Tapi car seat ni sesuai dari 9kg - 18 kg which is group 1. Bukan dari newborn. So, masa tuh aku macam fikir, takpa la untuk newborn beli yang biasa murah-murah, nanti dah sampai 1 year oleh beli car seat ni! Hahahaha! Verangan serah dekat hang Azwanie! 





Color ni pon cantik kan? Girly sangat, pinkish gittuuu! Hehehe.
So, cause at the first place aku nak cari car seat yang sesuai from newborn - 4 years macam tuh, keinginan nak car seat Cosatto Moova ni harus lah di pendamkan dulu. InsyaAllah, ada rezeki lebih lagi nanti boleh beli. Aku rasa tak membazir sangat kot invest untuk barang baby macam ni kalau puas hati, kennn? Hihihi. Pandaiiii betoi. 




Ini pulak Cosatto Hootle. Suitable for Group 0 and Group 1. Dari Newborn - 15 months boleh pakai reaward facing, then from 1 - 4 years boleh pakai forward facing. Dah sesuai dah tuh dengan keinginan aku. Gitttuuu. So, aku survey la sana sini harga. Boleh tahan, RM 1k above jugak. Tapi tak over RM 1.5k kot rasanya. But still costly jugak la kan? Hahahaha. Tapi biasa la, bila fikir nak bagi yang terbaik dekat anak. Macam sanggup ja. Wakakakakaka sangatttt ayat! 












Yang bawah ni pulak, Cosatto Hold for infant. Memang suitable from newborn - 13 kg. Yang ni aku tak berkenan sangat masa mula-mula. Sebab tak memenuhi apa yang aku nak. But still, all Cosatto's products memang cute kan design dia? Comel comel ja! Hahaha. Sebab tuh la buat aku terpikat! Hahaha. 


So, sekarang nak cerita perkara benar. Hahaha. Konon kan, awal-awal nak cari/beli car seat yang sesuai from newborn - 4 years kan? Hmmm. Alih-alih berubah hati. Berubah sebab apa? Sebab aku dah order Quinny Stroller tuh la. Hahaha. Sebab quinny stroller boleh di attachkan dengan car seat Maxi Cosi. So, aku fikir punya fikir la kan. Nak beli ke tak car seat Maxi Cosi tuh. So, macam senang ja kan. Masa umur yang sesuai dengan car seat tuh, bila keluar boleh guna car seat tuh dengan stroller if takmau guna seat stroller tuh hehehe. Banyak hari jugak la aku fikir, fikir sorang-sorang pulak tuh. Tak berani pulak nak cakap dekat Apit. Hahahah bengong betoi! 


Dia maybe la tak marah ke apa, tapi biasa ahh kekadang aku malas nak cakap lagi. Sebab aku pon belum decide. Hahaha. Actually dekat IG yang aku beli stroller tuh ada ja jual Combo set, Quinny stroller + Maxi Cosi Cabriofix car seat. Tapi aku rasa macam mahal pulak. Bukan macam la, memang mahal. Even memang la ada installment plan jugak. Tapi dah namanya combo kan,sebenarnya jimat la. Aku pon calculate la kan, so save dalam RM 500 - RM 600 jugak la. Hahahahah. Syaitonnirrojim betoi!





So, lepas aku dah malas nak fikir sorang-sorang. Aku bagitau Apit, aku tanya dia macam mana, okay tak kalau ambik car seat sekali. Yang maxi cosi punya, even from newborn - 1 year plus ja kot boleh guna or sesuai. Apit cakap "Ikot la. Amik jela kalau sayang nak amik. Dah kata murah" Hahahahahahaha. Laki aku ni la kaannnn! Dia senang ja, kalau bab survey memang la serah dekat aku! Kalau aku tipu harga pon dia taktau kot, haha. Tapi takan laa aku nak tipu. Bukan dapat apa pon huahuahuahua. Dosa ada laaa! Aku tunjuk la gambar and price dekat dia haha! 




Aku tanya dia betul ke ni, aku bagitau la harga combo tuh berapa. Dia cakap okay. Sebab memang sharing pon untuk bayar stroller tuh. Then dia cakap takpa stroller dia bayar, car seat aku bayar. Hahahaha. Combo la kan, tapi kiranya dia suruh bahagi price antara dua tuh. Mesti laaaaa stroller tuh mahal lagi. Hahahahah! 















Settle dah bab stroller and car seat. Amenda la aku ni kan, hal lain ada penting lagi. Baju-baju, pampers, apa bagai semua tuh pon tak fully settle lagi. Hahaha dah fikir bab dua ni. Dah order pon, dah beli pon. Hahahahaha. It's okay, awal takpa. Sebab benda memang nak guna pon, kennn?


Alright, till next update. Weekend ni ada Kids & Baby Expo dekat Spice, Penang! Nak pergiiii! Dah ajak Apit awal-awal lagi dah. Dia tanya aku "Nak p borong pampers ka?" Hahaha bijak jugak husband aku ni. Aku pon tak fikir bab nak borong pampers. Hahahahah! Pon boleh laaa suami! Hihihihi! 



Byebye! 

No comments: