Wednesday, October 7

THE COMPLICATED PHASE WILL END SOON, INSYAALLAH

Hello :)


We are in the middle of buying a house. For our little family. All the complicated phase that we face to make it come true will end soon, InsyaAllah. I hope Allah will ease everything for us this time !


Actually our loan already approved. Alhamdulillah. Just the problem now, a house! Hahaha how come kan loan dah approved tapi rumah tak ada! Kami sedang dalam proses untuk cari rumah. Sebab kami tak jadi nak beli rumah yang suppose kami beli masa masuk loan haritu, hikhik. Untuk elakkan sebarang masalah, kami kena cari rumah yang harganya sama, lebih kurang sama, or rendah dari value yang di approved. So, nanti macam mana pon loan akan approved sama jugak, 90% dari harga rumah.  If in case kami nak beli rumah yang harga lebih dari amount loan approved, makanya pihak bank akan nilai semula keupayaan Apit untuk bear the cost and akan adjust balik semuanya! Kena buat rayuan balik, macam tu la lebih kurang.



And kami dah jumpa actually rumah yang kami berkenan. Lokasi pon okay. Actually kami memang dari awal avoid nak beli rumah dekat kawasan tu. Tapi di sebabkan rumah yang kami berkenan dalam kawasan tu, tapi bukan dalam kawasan yang serabut atau susah jumpa. So, kami dah pergi survey la semalam rumah tu dekat lorong mana. And we love it. Tapi tengok dari luar jela. Dari luar bukan la elok sangat, tapi okay la. Sebab kami suka lokasi dan jenis rumah tu. Haha. Sabtu ni baru appointment untuk view dalam rumah. Hopefully dalam dia okay tak ada masalah besar. Sebab kalau boleh, aku nak masuk duduk tanpa perlu buat banyak benda untuk adjust or renovate. Haha! Tapi masalah jugak sebab harga rumah tu lebih sikit dari yang suppose kami cari. Hikhok. But still after viewing nanti boleh nego!


Hopefully owner rumah ni boleh nego kaw kaw laa! Dan paling penting, harapnya bahagian dalam rumah menepati citarasa kami. InsyaAllah, amin. May Allah ease for us! Semoga ada rezeki kami untuk tinggal bertiga! Amin :)





Masa loan belum approved, masa dalam process dok prepare semua document. Aku sembang dengan Adriana, suruh dia tolong doakan untuk mummy daddy dia. Suruh dia doa bagi Allah permudahkan untuk mummy daddy and loan approve. Hihihi. Adriana ada doakan tak ni? Adriana doa la ni kan, Allah dah perkenankan? Alhamdulillah! 







Esok, 8 October. Dah masuk 7 bulan mek ni tau. Dah besar dah haaa! Tapi still forever manja mommy daddy! Esok jugak birthday mummy Adriana! Huahuahuahua! Bijak Adriana, keluar sama date dengan mummy! Kihkihkih! 



Okay bye! :) 

No comments: